Omgaan met stress: hoe doe je dat? 10 tips om stress te verminderen

Stress verminderen klinkt misschien als een onmogelijke opgave: op het moment dat je het hebt, voelt het vaak alsof je ‘het ermee moet doen’. Ja, stress iets dat we allemaal op zijn tijd meemaken, en is in de kern zelfs een logische reactie van ons lichaam. Toch hoeven we niet te accepteren dat het er nu eenmaal is. Want krijgt stress de overhand? Dan kan dit tot een ongezonde situatie leiden waarin je continu in stress leeft.
Goed nieuws: je hebt écht meer invloed op jouw stresslevel dan je nu misschien denkt. Zelfs chronische stress is te verminderen, als je maar weet hoe.

Tip 1

Omgaan met stress begint bij het herkennen van de signalen

Stress is iets dat er heel subtiel in kan sluipen, waardoor je pas later door kan hebben dat je (al even) stress ervaart. Maar als je een probleem wilt aanpakken, zul je je eerst bewust moeten worden van de aanwezigheid van het probleem. Probeer je daarom bewust te worden van wat stress met jou doet. Slaap je slechter? Heb je hoofdpijn? Voel je je rustelozer dan anders? Ben je veel aan het piekeren? Of heb je een korter lontje dan normaal? Probeer de signalen te herkennen, zodat je er bijtijds iets aan kunt doen.

Tip 2

Ken jouw triggers

Voorkomen is beter dan genezen. Ga daarom na wat er gebeurt voordat je stresssignalen opmerkt. Wat triggert jou? Als je dit weet, kun je proberen om die situaties te voorkomen. Daarnaast is het goed om bewust te onderzoeken wat jou helpt om stress te verminderen. Probeer onderstaande tips uit en onthoud wat bij jou het beste werkt.

Tip 3

Zorg voor structuur

‘Rust, reinheid, regelmaat’ is niet voor niets een bekende uitspraak. Structuur zorgt ervoor dat je mentaal weet wat jou te wachten staat, zodat je je tijdig op dingen kunt instellen. En het maakt dat je energetisch niet uitgeput kan raken doordat je bijvoorbeeld tot veel te laat doorwerkt. Hoe beter jij in je energie zit, hoe kleiner de kans dat stress toeslaat.

Tip 4

Mindfulness is bewezen effectief bij het leren omgaan met stress

Mindfulness is een bewezen techniek om stress te verminderen. Het helpt je onder meer om afstand te nemen van piekergedachten en om met jouw aandacht in het hier en nu te blijven. Je kunt gebruikmaken van een meditatie of visualisatie, als je je hier prettig bij voelt. Je kunt ook een mindfulness-training volgen zodat je de techniek op dagelijkse basis leert toepassen.

Tip 5

Plan je agenda bewust in

Bewust jouw agenda inplannen helpt om jouw stresslevel laag te houden. We zijn vaak geneigd om afspraken te dicht op elkaar in te plannen. Gun jezelf iets meer ruimte en plan ook bewust tijd in voor ontspannende activiteiten (hét tegengif voor stress). Zo kun je tussentijds op adem komen en herstellen van stress, raak je minder snel uitgeput en krijg je uiteindelijk meer gedaan.

Tip 6

Schrijf van je af

Ben je veel aan het piekeren en heb je daar stress van? Het kan heel goed en zelfs therapeutisch werken om het van je af te schrijven. Als je hier vaker last van hebt en je er bijvoorbeeld slecht van slaapt, kun je je voornemen om elke avond voordat je gaat slapen, 5 minuten lang op te schrijven wat in jouw gedachten speelt.

Tip 7

Praat erover

Net als je gedachten opschrijven, helpt het vaak ook om over jouw zorgen te praten. Bijvoorbeeld met een dierbare of met een (hypno)therapeut. Behalve dat dit oplucht, kan het ook heel verfrissend zijn om een andere kijk op jouw zorgen te ontvangen. Misschien kom je er zo achter dat de problemen simpeler op te lossen zijn dan je dacht, of ontdek je dat je een stuk minder streng voor jezelf mag zijn.

Tip 8

Goed met stress omgaan = goed voor jezelf zorgen!

Dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen klinkt bijna overbodig om te moeten zeggen. Toch is het iets waar ik het vaak mis zie gaan. Misschien vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen, en neem je daardoor te veel hooi op je vork. Of ben je zo druk bezig dat je geen tijd maakt om gezond te eten en voldoende water te drinken. Een gezond lichaam en een gezonde geest maken het jou veel makkelijker om de taken van de dag goed aan te kunnen. Maak zelfzorg dus een prioriteit!

Tip 9

Probeer te relativeren

Jouw zorgen met iemand bespreken kan ook heel relativerend werken. Problemen lijken hierdoor bijvoorbeeld niet meer onoverkomelijk en dat geeft rust. Ook op jezelf kun je proberen om de dingen te relativeren. Is het écht noodzakelijk om die deadline te halen, of is het alleen wenselijk als je dat doet?

Tip 10

Deel uitdagingen op in kleine stappen

Zit je met grote zorgen? Vaak denken we te groots als we niet weten hoe we een situatie moeten oplossen. Probeer uitdagingen daarom op te delen in kleine stapjes. Laat het idee los dat je direct álles moet oplossen, en focus je op de vraag: wat kun je nú als eerste doen om iets dichterbij de oplossing te komen?

Bonustip voor het omgaan met stress: Reken af met belemmerende gedachten

Onbewuste overtuigingen en angstgedachten kunnen de oorzaak zijn van jouw stress. De gedachte ‘Wat als …?’ zorgt voor onnodig gepieker, de overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’ voor de neiging om over jouw grenzen te gaan om jezelf maar te bewijzen. Met welke belemmerende gedachten ga jij aan de slag? Zet er positieve affirmaties tegenover en herhaal deze zodra je een belemmerende gedachte opmerkt.
Kom je er zelf niet uit? Een gesprek met een (hypno)therapeut, psycholoog of coach kan ook wonderen doen voor jouw stresslevel.
Op de hoogte blijven van mijn blogs en updates? Volg mijn bedrijfspagina op Instagram en/of houd deze website in de gaten!