Waarom werkt hypnotherapie bij PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zit niet tussen de oren dus waarom zou hypnotherapie dan kunnen helpen? Om dit te begrijpen moet je eerst weten wat PDS is. Een belangrijke klacht bij PDS is een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik die heel hevig kan zijn. Daarbij is er vaak sprake van een afwijkend ontlastingspatroon zoals diarree (PDS-D), constipatie (PDS-C) of allebei (PDS-M, een Mengvorm). Klachten als gasvorming, een opgezette buik, spierpijn en vermoeidheid komen ook vaak voor. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen hevige reacties veroorzaken.

Impact op je leven

Het is een vervelende aandoening die veel impact kan hebben op je dagelijks leven. Je kunt stuiten op onbegrip van je familie, vrienden of werkkring. Door je klachten kun je soms niet alles doen wat je zou willen en bij ernstige diarree kan het zijn dat je de deur zelfs niet meer uitkomt.
De precieze oorzaak van PDS is (nog) onbekend maar het is zeker geen psychische aandoening. Er zijn bij PDS-patiënten afwijkingen in de darm en/of het microbioom (de bacteriën in de darm) te zien. Daarbij speelt de communicatie tussen het brein en de darmen via de hersen-darm-as een belangrijke rol. Dit is waar hypnotherapie een rol kan spelen.

Hersen-darm-as en stress

Je hersenen (je hoofdbrein) en je darmen (je buikbrein) sturen voortdurend signalen naar elkaar. In die communicatie kunnen verstoringen optreden; de darmen sturen te sterke signalen naar de hersenen of andersom, de signalen worden onderweg versterkt, of de signalen worden door de darmen niet goed ontvangen. Stress is hierbij een grote boosdoener. Stress kan PDS verergeren en in stand houden.

Hypnotherapie werkt tweeledig

In de eerste plaats zorgt hypnotherapie voor ontspanning en een betere darmwerking door middel van een audioprogramma. Dit wordt op maat gemaakt en je beluistert het thuis gedurende een aantal weken. Hierbij richt de behandeling zich op de stress die wordt veroorzaakt door je fysieke klachten en jouw gedachten hierover. Er worden suggesties gegeven voor een gezonde darmwerking. Zo worden jouw darmen via je onbewuste beïnvloed om tot rust te komen en normaal hun werk te gaan doen. De doeltreffendheid van deze behandeling is wetenschappelijk onderbouwd.
In de tweede plaats werkt hypnotherapie aan de onderliggende oorzaken. Er is soms sprake van onbewuste stress door onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden of heden. Er kan angst, verdriet of boosheid zijn. Herken je dat je de lat vaak hoog legt? Ben je gewend om flink te zijn, vol te houden en af te zien en heb je moeite met loslaten? PDS patiënten gaan regelmatig over hun eigen grenzen. Hypnotherapie gaat naar de kern van de problemen. Dit brengt rust in hoofd en lichaam zodat je PDS-klachten verminderen en je weer regie krijgt over je leven.